Dyslexieweb

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Hulpmiddelen

E-mailadres Afdrukken PDF

Dyslexiesoftware

Dyslexie is een specifiek lees- en spellingprobleem dat in ernstige mate je schoolcarrière kan beïnvloeden. Behandeling neemt de problemen meestal niet helemaal weg, bij 30% van de kinderen heeft behandeling zelfs geen noemenswaardig effect.

Gelukkig kun je met goede software veel van de beperkingen van dyslexie ondervangen. Het belangrijkste is wel dat je veel zelfstandiger wordt, je hoeft teksten niet steeds te laten voorlezen door je ouders, de leerkracht of een klasgenootje. Nee, goede dyslexiesoftware geeft je juist zelfvertrouwen. Je bespaart ook tijd die je voor andere dingen kunt benutten. En je leerprestaties gaan er vaak op vooruit. Ook bij toetsen en examens kan dyslexiesoftware worden ingezet.

Duizenden scholen werken met Kurzweil, dat programma biedt de meeste mogelijkheden. Ook heel veel scholen werken met Sprint. Als jouw school nog niet met dyslexiesoftware werkt, dan kun je er gerust naar vragen.

Je ouders kunnen ook besluiten zelf de software aan te schaffen. Dat heeft als voordeel dat je er altijd mee kunt werken, thuis en op school of onderweg, op je eigen laptop en/of tablet.

Het voert te ver om alle mogelijkheden van dyslexiesoftware hier te bespreken. Bedenk dat een keuze voor je hele schoolloopbaan is, dus wees kritisch. Laat je niet verleiden tot 'simpel en goedkoop', dat valt meestal tegen. Kijk ook of de software door een professionele organisatie wordt uitgegeven en niet door een eenmansbedrijfje. Goed advies en goede ondersteuning kan je heel veel brengen.

Kijk ook eens op deze pagina.