Dyslexieweb

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Beroemde dyslectici

E-mailadres Afdrukken PDF

Hieronder volgt een greep uit de talloze bekende mensen met dyslexie, gesorteerd op geboortejaar. Wie nog even verder googelt zal nog talloze voorbeelden kunnen vinden, die laten zien dat dyslexie absoluut geen belemmering is om een groot succes van je leven te maken!

(c) Dyslexieweb

Schilder & kunstenaar: Leonardo DaVinci (1452 – 1519)

Geen kunstwerk is zo bekend als de Mona Lisa. Dit prachtige doek van de lief glimlachende dame kent talloze replica’s die in veel huishoudens aan de muur hangt en het origineel is een van de zwaarst beveiligde schilderijen ooit. De man achter dit doek is Leonardo DaVinci, een man met een enorm talent voor schilderen.

Leonardo was linkshandig en heeft zijn hele leven in spiegelschrift geschreven, vooral dat laatste is een typisch kenmerk van dyslexie. Sterker nog: de kans is groot dat Leonardo zelf nooit door heeft gehad dat hij in spiegelschrift schreef! Zijn dyslexie heeft in hem zijn creatieve talent bevordert en dat, in combinatie met zijn nieuwsgierige aard, heeft van hem een man gemaakt die met recht een plaats verdient in de (kunst)geschiedenisboeken!

(c) Dyslexieweb

Componist: Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Mozart staat bekend als geniaal piano-componist en wonderkind. Toch was het geen gemakkelijk kereltje! Uit onderzoek is gebleken dat Mozart dyslexie, ADD, autisme en epilepsie had. Ondanks al deze handicaps heeft Mozart een muzikale basis gelegd waar nu bij de pianoles nog altijd stukken van worden aangehaald.

(c) Dyslexieweb

Uitvinder van de telefoon: Alexander Graham Bell (1847 – 1922)

In februari 1874 werd het eerste patent aangevraagd op een volledig nieuw concept: een telefoon. Dit patent werd aangevraagd door Alexander Graham Bell, die de geschiedenis ingegaan is als uitvinder van de telefoon. ‘Ik bel je!’ is niets meer of minder dan een referentie naar deze man! Hij blonk als kind al uit in natuurkunde en deed onderzoek naar de voortbeweging van geluid. Ondanks zijn leesproblemen was hij wel in staat om zich bezig te houden met natuurkunde en grote ontdekkingen te doen.

(c) Dyslexieweb

Uitvinder: Albert Einstein (1879-1955)

Gezegd wordt dat Albert Einstein dyslexie had: hij leerde pas praten op vierjarige leeftijd, en hij kon pas lezen toen hij 9 jaar oud was. Zijn leraren vonden hem traag, niet-sociaal naar zijn klasgenoten en een dromer. Hij passeerde zijn examens voor zijn felbegeerde studie pas na een extra jaar voorbereiding.
Desondanks is Albert Einstein wel een van de beroemdste uitvinders!

(c) Dyslexieweb

Kunstenaar: Pablo Picasso (1881-1973)

Pablo Picasso was een man die van jongs af aan een prachtig talent in zich koesterde; schilderkunst. Hoewel Picasso vooral door zijn kubistische werken bekend is geworden, schilderde hij in zijn tienerjaren de prachtigste realistische schilderijen in geheel eigen stijl. Al snel gebruikte hij zijn talent om de kunstwereld te vernieuwen: zijn schilderijen waren nieuw en conroversieel. Mensen werden boos, ‘dit is toch geen kunst?’, maar eveneens inspireerde hij honderden andere kunstenaars met zijn stijl, die deze eveneens eigen maakte.

Pablo Picasso is een ecxentrieke man, maar zijn dyslexie wakkerde zijn creatieve talenten aan waardoor hij een lang en succesvol leven heeft geleefd.

(c) DyslexiewebMuzikant & zanger: John Lennon (1940-1980)

John Lennon is vooral bij de middelbare generatie wereldberoemd vanwege zijn carrière bij The Beatles. De unieke liedjes maakten de Beatles wereldwijd ontzettend populair, ze waren revolutionair op ieder gebied. John Lennon is ook bekend om zijn strijd voor de vrede die hij voerde met zijn vriendin Yoko Ono. Rondom zijn dood hebben altijd veel mysteries de rondte gedaan, wat zijn populariteit enkel vergroot heeft.

Het merendeel van zijn leven heeft hij niet geweten dat hij dyslectisch was. Pas toen er meer over dyslexie bekend werd, begrepe dat hij zijn levenslange handicap om niet te kunnen spellen en gelijkende woorden niet uit elkaar te houden, door zijn dyslexie kwam. Daarbij was John Lennon zonder zijn bril zeer slechtziend.

(c) Dyslexieweb

Wereldberoemde bokser: Muhammed Ali (1942 - 2016 )

Muhammed Ali werd driemaal wereldkampioen in de zwaargewichtklasse bij het boksen. Zijn succesvolle bokscarrière waarbij hij in ieder opzicht uitblonk heeft er zelfs voor gezorgd dat er in 2001 een film met Will Smith over hem gemaakt werd.

Zijn dyslexie stond hem nooit in de weg om een topcarrière te hebben.

(c) Dyslexieweb

Regisseur, filmmaker: Steven Spielberg (1946 -)

Steven Spielberg is ’s werelds bekendste en meest geliefde regisseur. Hij bedacht films als E.T., Jaws, Indiana Jones en Schindlers List. In ieder genre is hij thuis en overal weet hij zijn eigen draai aan te geven. Deze man kan van ieder filmconcept goud maken: een ongelooflijk talent voor een man met dyslexie. Zijn logisch denken, creativiteit en humor worden extra aangewakkerd door zijn dyslexie. Deze man is een absoluut toonbeeld van hoe je de positieve eigenschappen van dyslexie kunt benutten!

(c) Dyslexieweb

Nederlandse astronaut: Wubbo Ockels (1946 - 2014 )

Gaat er niet direct een belletje rinkelen? Kan gebeuren. Zijn naam is misschien iets minder groot dan bijvoorbeeld Robbie Williams, maar desondanks is zijn carrière als Nederlandse astronaut uniek! In zijn jongere jaren studeert hij cum laude af op natuurkunde en wiskunde, waarna hij in 1978 wordt geselecteerd om mee te werken aan het astronautenprogramma van de NASA.

In 1985 is Wubbo Ockels meegegaan de ruimte in: zijn eerste echte vlucht buiten de aarde. Een ongekende prestatie voor een dyslectisch persoon, omdat de opleiding tot astronaut heel zwaar is en het zeker niet makkelijk is cum laude op zulke zware vakken af te studeren. Een echt voorbeeld voor jong en oud!

(c) Dyslexieweb

Succesvol zakenman: Hennie van der Most (1950-)

De kans is aanwezig dat deze naam je niets zegt, maar toch willde ik deze man absoluut vermelden op dyslexieweb, omdat hij Het Grote Dyslectische Voorbeeld is van de webmaster!

Als jongen presteerde hij op school bitter weinig, maar zijn eerste handel in oud ijzer werd een groot succes. Hij wist zijn winst slim te investeren in unieke concepten. Hennie van der Most is de man die bekend staat om het opkopen van panden waarvan iedereen denkt ‘wat moet je ermee?’, waar hij vervolgens een groot succes van maakt.

Zijn eerste succes boekte hij met de voormalige bontweverij in Slagharen waar zwem- en saunapark De Bonte Wever van gemaakt werd. Hierna volgden nog talloze succesvolle concepten, zoals Speelstad Oranje (kinderspeelpaleis aardappelmeelfabriek), Preston Palace (all-in hotel in ziekenhuis), Wunderland Kalkar (pretpark in kweekreactor), De Koperen Hoogte (zeer luxe hotel in oude watertoren) en Pipodorp (speelpark in koelcontainers).

(c) Dyslexieweb

Acteur: Tom Cruise (1962 - )

Tom Cruise: een naam die bij bijna iedereen bekend in de oren klinkt. Net als Orlando Bloom is hij niet alleen een goede acteur die zijn rollen prachtig neerzet, maar hij is jarenlang ’s werelds meest begeerde man geweest.

Tom Cruise is eveneens bekend vanwege zijn promotie voor de scientology gemeenschap.
De dyslexie heeft hij van zijn moeder geërfd. Hij heeft hierdoor nooit veel bereikt op school en heeft altijd remedial teaching gehad, maar zijn taalprobleem heeft hij lang in de weg gestaan. Inmiddels beweerd hij dat Scientology hem van zijn dyslexie heeft afgeholpen, maar of dat echt de oplossing is valt natuurlijk te betwisten.

(c) Dyslexieweb

Zanger en popster: Robbie Williams (1974 -)

Zijn beroemdheid begon in de populaire boyband Take That. Toen deze band uit elkaar ging, werd van sommige jongens veel verwacht, maar niemand had serieus kunnen voorspellen dat Robbie Williams het bandlid was die de grootste carrière op zou bouwen.

Zijn grootste hit uit zijn eerste solo-jaren, ‘Angels’, word nog altijd door jong en oud meegezongen. Niet alleen zijn stem en liedjes zijn populair, maar Robbie is ook een echte entertainer. Bij ieder concert is er sprake van grote chemie tussen hem en het publiek, hij maakt overal een feestje van. Zijn dyslexie heeft hem bij zijn popcarrière nooit in de weg gestaan. Zelf zegt hij: “Ik ben wel eens begonnen met dat ‘lezen’. Maar, eigenlijk, kan ik mijn hoofd er gewoon echt niet bijhouden. Boeken zijn niet mijn ding”.

(c) Dyslexieweb

Topkok: Jamie Oliver (1975 - )

Zelf zegt hij: “Ik vind het ontzettend jammer dat ik het niet beter gedaan heb op school. Mensen dachten vaak dat ik dom was, dat was iedere keer weer een strijd. Ik heb nooit iemand gehad die begreep wat dyslexie inhield en me kon helpen me juist op mijn sterke punten te focussen.”

Op Twitter heeft hij zelfs een keer fel uitgehaald naar iemand die hem terechtwees omdat hij in een Tweet 4 spelfouten had gemaakt, en daarmee een slecht voorbeeld zou zijn voor de jeugd.

Jamie Oliver is bekend topkok, onder andere door zijn programma waarmee hij probeerde het ranzige, vette schoolkantine-menu drastisch om te gooien naar gezonde voeding.

(c) Dyslexieweb Acteur: Orlando Bloom (1977 - )

Hij heeft menig meisjes- en dameshart doen smelten: Orlande Bloom. Vooral bekend van zijn vertolking als de blonde elf Legolas in Lord of the Rings, maar ook zijn rol met zijn donkere zwijmelogen in Pirates of the Caribean maakte van hem een megaster.

Op de middelbare school heeft hij al zijn examens gehaald, zoals hij zelf zegt: “Ik had er moeite mee, maar ik werkte gewoon een stuk harder.” Hij ging daarna naar de toneelschool, wat vanwege zijn dyslexie niet echt een handige keuze was. Altijd heeft Orlando veel moeite gehad om zijn filmscripts te onthouden, maar dat weerhoudt hem er niet van om er keihard op te oefenen en dat heeft hem geen windeieren gelegd!

(c) Dyslexieweb

Pop-, R&B- en soulzangeres: Joss Stone (1987 - )

Joss Stone heeft nooit een vervolgopleiding gedaan na haar middelbare opleiding. Ze zegt: “Het is niet zo dat ik nooit de ambities heb gehad, maar ik ben gewoon een beetje dyslectisch”.

Joss geeft ook toe dat ze door haar dyslexie echt het geheugen van een vergiet heeft: ze doet er heel lang over voor ze haar eigen nieuwe liedjes uit haar hoofd kent! “Gelukkig heb ik de melodie van mijn liedjes wel snel in mijn hoofd,” zegt Joss, “en op een melodie kan ik de teksten gelukkig een stuk sneller onthouden.”

Joss Stone is bekend van hit “you had me”.