Dyslexieweb

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Veelgestelde vragen (FAQ)

E-mailadres Afdrukken PDF

De wondere wereld van dyslexie. Hoewel we geprobeerd hebben op deze website alles zo volledig mogelijk uit te leggen hebben we hieronder de meest gestelde vragen met een kort antwoord neergezet.

Mogen hulpmiddelen zoals Daisy spelers of Kurzweil 3000 tijdens examens worden gebruikt?

Antwoord: De directeur en/of de examencommissaris bepaalt hoe een leerling met dyslexie het examen aflegt. Hij kan op basis van het advies van een deskundige (veelal orthopedagoog of psycholoog) het gebruik van (ICT)middelen en auditieve ondersteuning toestaan. Dit is vastgelegd in artikel 55 van het Eindexamenbesluit. Omdat de directeur of de examencommissaris zelfstandig beslist, worden de speciale dyslexie hulpmiddelen niet vermeld in de lijst toegestane algemene hulpmiddelen (zoals liniaal, woordenboek of rekenmachine). Tevens is het steeds vaker mogelijk om examen op een door school beschikbare computer af te leggen.

Hoe herken ik een goed dyslexie-test bureau?

Antwoord: Als ze aangesloten zijn bij beroeps verenigingen. Dit staat vaak vermeld in hun informatie folders die ze je toesturen. Het belangrijkste bij met het maken van je keuze is, dat je jezelf laat testen bij een instelling waar jij je het prettigst bij voelt. Bel ze allemaal eens op in je woonplaats of omgeving, en vraag eens informatie aan. Lees het rustig door en bepaal of je je prettig voelt bij die informatie. Tegenwoordig is er ook een keurmerk voor bureaus die dyslexietesten afnemen. Meer informatie daarover vind je op http://www.kwaliteitsinstituutdyslexie.nl. Een kwalitatief goede dyslexietest duurt minimaal 2 dagdelen maar liever 3 of 4 dagdelen. Aan een dyslexietest die in één ochtend wordt afgenomen op school is nauwelijks betrouwbaar.

De geboorte van ons kind is destijds met complicaties verlopen. Kan mijn kind hierdoor dyslexie hebben?

Antwoord: Dyslexie is in de meeste gevallen een erfelijke afwijking. Erfelijk betekent dat een ziekte of afwijking bij de geboorte doorgegeven kan worden van ouders op kind. Zo wordt de basis voor dyslexie gelegd. Dit heeft dus niks met de bevalling te maken. Door de problemen bij de geboorte kunnen er wel andere problemen ontstaan, zoals ADHD, dat vaak gepaard gaat met dyslexie. Bij twijfels is het altijd goed om een test te laten doen met je kind, om uit te sluiten of je kind dyslexie heeft.

Bestaat er een officieel dyslexie diploma/verklaring? Een verslag van een onderzoek waar dyslexie uit blijkt is niet voldoende, wat nu?

Antwoord: Ja, er bestaan officiële dyslexieverklaringen. Deze dienen altijd afgegeven te worden door een HBO of universitair psycholoog gespecialiseerd in leerproblemen. Voor je deze verklaring krijgt gaat er eerst een volledige test aan vooraf.

Hoe lang is een dyslexieverklaring geldig?

Antwoord: Er is een periode sprake geweest waarin een dyslexieverklaring slechts 2 jaar geldig was. Gelukkig is men hier vanaf gestapt, omdat bewezen is dat dyslexie niet te genezen is, maar het een handicap is waar je je hele leven mee te maken hebt. Mocht iemand beweren dat een dyslexieverklaring is verlopen heeft deze dus geen gelijk.

Wat heeft en dyslexieverklaring voor zin?

Antwoord: Wanneer er onderwijs wordt gevolgd, je zit bijvoorbeeld nog op school of volgt een cursus kan het hebben van een dyslexieverklaring voordelen bieden in extra hulpmiddelen of extra ondersteuning. Volwassenen die te kampen hebben met dyslexie hebben vaak minder aan een dyslexieverklaring en is het dus raadzaam om je af te vragen of het de investering waard is om een dyslexietest te laten doen.

Hoe kan het dat sommige mensen dyslectisch zijn, en andere mensen niet?

Antwoord: Dyslexie is een storing in de hersenen. waar je mee geboren word. Die doorgegeven worden van ouders op kinderen (soms kan deze een of meerdere generaties overslaan maar vaak is dat helaas niet het geval). En niet iedereen heeft er dus aanleg voor om dyslexie te krijgen.

Kunnen meisjes ook dyslexie hebben? er zijn verhalen dat alleen jongens dyslexie kunnen hebben?

Antwoord: Natuurlijk kunnen meisjes ook dyslexie hebben! iedereen kan dyslexie hebben! Jongen of meisje man of vrouw! dyslexie maakt geen onderscheid. Wel is het zo dat er relatief meer jongens/mannen zijn met dyslexie dan meisjes/vrouwen.

Ik ben bezig met een werkstuk over dyslexie kunt u mij informatie sturen?

Antwoord: Helaas heeft Dyslexieweb.nl geen informatiepakket dat kan worden toegestuurd bij een werkstuk/spreekbeurt/opstel/scriptie. De website staat vol met nuttige en boeiende informatie waar je gebruik van kunt maken.

Bestaan er medicijnen voor dyslexie?

Antwoord: Er zijn theorieën over dat een vitamine preparaat (visolie) ondersteuning bied bij leerproblemen als Dyslexie. Er zijn wetenschappelijke onderzoeken die delen hiervan bevestigen en weer andere die het ontkennen. Dit weetje pas door het zelf te proberen en te ervaren wat het voor jou kan betekenen.

Hoeveel mensen/kinderen hebben eigenlijk dyslexie?

Antwoord: Volgens wetenschappers heeft 5 tot 7 procent van de bevolking dyslexie. Makkelijker gezegd 5 op de 100 mensen/kinderen hebben dyslexie.