Dyslexieweb

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Interessante boeken

E-mailadres Afdrukken PDF

Over dyslexie zijn heel veel boeken geschreven. Op deze pagina vind je een aantal belangrijke en zeer lezenswaardige boeken die zeker de moeite waard zijn om eens te lezen (of te laten voorlezen, of om aan een ander aan te raden).

Titel: Dit is Dyslexie
Auteur: Prof. Dr. Aryan van der Leij

ISBN 9789401432566

Een compleet, zeer leesbaar handboek over dyslexie expert Prof. dr. Aryan van der Leij geeft op beknopte en zeer toegankelijke manier inzicht in deze lastige stoornis. Wat zijn de oorzaken, hoe kun je ze herkennen, wat zijn de diagnostische methoden, wat kun je er aan doen en wat zijn de mogelijkheden om de dyslexie bij het kind te beperken of zelfs te voorkomen. Het boek geeft informatie over vele aspecten rondom dyslexie en gaat in op wat er bekend is uit de wetenschap. De informatie wordt verhelderd met praktijkvoorbeelden. Het boek gaat ook in op de rol van school, hulpverlening en ondersteunende programma's. Naast de brede groep van ouders en geïnteresseerden in dyslexie is het boek geschikt voor onderwijzers, leraren, hulpverleners en studenten.

Bestellen in de Lexima webshop


Titel: Van Woordblindheid tot Dyslexie
Auteur: Dr. Marjoke Rietveld-van Wingerden

ISBN 9789044133097

Dyslexie of woordblindheid is al vanaf het einde van de negentiende bekend. Toch duurde het meer dan tachtig jaar voor het onderwijs er iets mee ging doen. Marjoke Rietveld-van Wingerden onderzoekt in dit boek waarom het zo lang heeft moeten duren. Dyslectische kinderen die voor 1990 de lagere school bezochten, kwamen vaak niet ver. Hogere opleidingen waren voor hen meestal onbereikbaar en wie wel zo ver kwam, moest beschikken over een forse dosis doorzettingsvermogen en een behoorlijke intelligentie.

Bestellen in de Lexima webshop

Titel: Dyslexie en leesproblemen
Auteur: Arga Paternotte en Nikki Oostewechel

ISBN 9789401425537

Kinderen met dyslexie hebben hardnekkige problemen met het aanleren en vlot toepassen van lezen en spellen. Vroege herkenning en een gerichte aanpak kan veel ellende voorkomen. Een goede samenwerking tussen ouders/verzorgers en school is daarbij erg belangrijk.

Bestellen via de website van Oudervereniging Balans

(c) Dyslexieweb

Interessante (voorlees) boeken voor kinderen:

(c) Dyslexieweb

(c) Dyslexieweb

Titel: ik ben niet bom
Schrijver: Marion van de Coolwijk

ISBN: 9026119011

Sander is pas verhuisd en heeft het niet naar z'n zin op school omdat hij door Barry wordt gepest vanwege zijn leesproblemen. Sander sluit zich af en voelt zich onzeker en kwaad. Als thuis door de spanning de bom barst, bekent zijn vader dat ook hij woordblind is en dat daar heel goed mee te leven valt. Wanneer mede door Sanders beeldend geheugen een inbraak op school wordt opgelost, neemt zijn zelfvertrouwen toe en kan hij de klas duidelijk maken dat hij niet dom is omdat hij toevallig moeite heeft met lezen en schrijven. Hij raakt zelfs bevriend met Barry, die door problemen thuis zich afreageerde op Sander. Prettig leesbaar en toegankelijk verhaal waarin menig kind zich met Sander of met één van zijn klasgenoten kan identificeren. Eenvoudig en modern taalgebruik (shit, looser) met veel spreektaal. Bevat enkele simpele paginagrote zwartwitillustraties. Ruime marges, duidelijk lettertype, harde gekleurde kaft. Achterin het boek worden kinderen opgeroepen om hun vragen/problemen op te sturen. Een goed boek voor een brede doelgroep ca. vanaf 10 jaar.

(c) Dyslexieweb

(c) Dyslexieweb

Titel: Ga jij maar op de gang
Schrijver: Jacques Vriens

ISBN: 9026996373

(Voorlees)boek over een 9-jarige jongen met leer- en gedragsmoeilijkheden. Ward wordt door meneer Fred voortdurend de gang op gestuurd. Met schrijven draait hij woorden om en hij knoeit in zijn schrift. Ook kan hij niet lang stil zitten. De andere kinderen pesten hem; alleen Lisa niet. Zij weet ook dat Ward 'hartstikke goed in stroom is'. Als ook de 'remiediel tietsing' van juffrouw Marion niet helpt, wordt Wards grootste angst bewaarheid: hij moet naar een 'domme-kinderen-school'. Maar na een bezoekdag ziet ook Ward in dat zo'n speciale school voor hem dé oplossing is. In veertien korte hoofdstukken, gelardeerd met zwart-wittekeningen in Oost-Indische inkt met grijze vlakken en handgeschreven teksten, schetst onderwijzer Vriens op levensechte (en geruststellende) wijze de belevings- en gedachtenwereld van een 'onhandelbaar' (en dyslectisch) kind. Voorlezen aan (onhandelbare) kinderen vanaf ca. 6 jaar.

(c) Dyslexieweb

Nog meer boeksuggesties? Mail ze naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Boekbeschrijvingen zijn © Copyright Biblion BV, Den Haag. Teksten door www.bruna.nl.